T e k s t  &  V e r b e e l d i n g
 O v e r   k u n s t,   c u l t u u r   e n   n a t u u r 

Suriname

Oriëntatiereis

 

Menimi, februari 2016

Van 11 tot 23 februari jl was ik samen met Kaj Morel, oprichter en eigenaar van De Betekenisfabriek, in Suriname  voor een flink aantal oriënterende gesprekken over kunst, cultuur en samenleving. Die zijn mogelijk gemaakt met de fantastische hulp van onze gastvrouw Ada Korbee, die zich in dat land al bijna tien jaar inzet voor de kunsten.
We zijn allebei erg geïnteresseerd in de driehoek onderwijs, cultuur en zorg, omdat kunst&cultuur in dat verband veel kan betekenen. Ter introductie van onszelf hadden we een introductiedocument gemaakt, dat hier valt te lezen.

Zo onbevangen als we het land betraden en de vele gesprekken en ontmoetingen aangingen, zo verrassend was het resultaat. De korte periode die we hadden voor ons bezoek heeft ons tal van wijsheden opgeleverd en inzichten in deze bijzondere interculturele samenleving. We weten nu dat het een land is met veel dimensies, waar boeiende mensen met hun zeer verschillende culturele achtergronden samenleven op een wijze waar wij in Europa van kunnen leren.

Kaj heeft inmiddels een artikel geschreven over onze ontmoeting met beeldend kunstenaar Marcel Pinas, die zijn kunst op bewonderenswaardige wijze dienstbaar maakt aan de gemeenschap. 
Dat artikel is hier te lezen.

Binnenkort verschijnt er op deze site van mijn hand een stuk over Fort Nieuw Amsterdam en directeur Gerard Alberga. We hadden inspirerende gesprekken met hem. Hij ontwikkelt dit openluchtmuseum met passie en ondernemingszin. Deze bakermat van de hedendaagse Surinaamse samenleving mag wat mij betreft uitgroeien tot een plek waar Surinamers en bezoekers kennis maken met het bijzondere DNA van het land.
Verder maakten we kennis met onderneemster Monique Nouh Chaia, die de Readytex Art Gallery in Paramaribo bestiert en samen met haar broer Joseph de plantage van haar overleden vader (plantage Katwijk) nieuw leven in probeert te blazen. We bezochten de eerste 'woonunit' voor mensen met dementie van de stichting Wiesje en ontmoetten de Nederlandse Corine Spoor in 'haar' Saamaka museum in Pikin Slee in Boven Suriname.
We bezochten een kindermuseum met een tentoonstelling in opbouw
(Villa Zapakara), spraken met de universiteitschef, gaven een presentatie bij de Rotary Paramaribo, liepen met Mando door het oerwoud en nog veel meer.

Het meest uitgebreid contact hebben we gehad met Gerard Alberga van Fort Nieuw Amsterdam. Met hem hebben we tot op de dag van vandaag contact pover de missie en visie van zijn museum. Zie hier voor een uitgebreid artikel van mijn hand.